• Home
    • Wie zijn wij
    • Nieuws
    • Links
    • Over windenergie
      • Wat is wind
      • Waarom windenergie
      • Toekomst windenergie
  • Project
    • Procedures
  • Participatie
  • Overheidsbeleid
    • Rijksbeleid
    • Provinciaal beleid
    • Gemeentelijk beleid
  • Randvoorwaarden
    • Geluid
    • Slagschaduw en lichthinder
    • Landschap
    • Ecologie
    • Bodem en water
    • Archeologie en cultuurhistorie
    • Veiligheid
  • FAQ
  • Contact
    • Aanmelden nieuwsbrief
  • 0
Home Randvoorwaarden Bodem en water

Bodem en water

Bodem
De bouw van de windturbines en aanleg van het ontsluitingpad levert in zeer beperkte mate verstoring van de bodem op. Voor de windturbines moeten heipalen in de grond worden gebracht, ook moet de ruimte voor de fundering (circa 2 meter hoog) worden uitgegraven. Voor het ontsluitingspad moet de grond worden geëgaliseerd en waarschijnlijk zal een zandpakket voor de fundering moeten zorgen.

Water
Op grond van het Besluit ruimtelijke ordening moeten alle ruimtelijke plannen een waterparagraaf bevatten waarin de effecten van het plan op de waterhuishouding worden beschreven. Daarnaast moet over ruimtelijke plannen vooroverleg met het betrokken waterschap plaatsvinden.Dit is het Waterschap Rijn en IJssel. 

Tweet
terug naar boven

Laatste nieuws

  • Voorbereiding bouw en onderzoek in het gebied

    Keuze voor windmolen en bouw
    In ons vorige bericht meldden we dat we bezig zijn met het kiezen van een merk en type windmolen. We hebben inmiddels aanbiedingen gekregen van meerdere windmolenfabrikanten. Deze beoordelen we en we gaan verder in gesprek met fabrikanten. We hopen begin 2019 een keuze te kunnen maken voor een merk en type windmolen.
    Ondertussen gaan de voorbereidingen voor de bouw door. We verwachten nog steeds in de eerste helft van 2019 met de eerste werkzaamheden te kunnen beginnen.

    Onlangs hebben we ook overlegd met de gemeente Zevenaar over de routes voor het bouwverkeer en de aanvoer van de grote windmolenonderdelen. We hopen zo de best mogelijke route te vinden voor dit voor de bouw noodzakelijke verkeer. Hierin betrekken we ook de uiteindelijke leverancier van de windmolens. Zodra er duidelijkheid is over de routes zullen wij daarover communiceren.

    Onderzoek naar niet-gesprongen explosieven
    U kunt binnenkort al wel enkele personen zien werken in het gebied waar de windmolens komen. We laten namelijk een onderzoek doen naar zogeheten niet-gesprongen explosieven. Het is mogelijk dat er explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in het gebied liggen die nog niet zijn afgegaan. Dat is belangrijk om te weten, omdat we ten behoeve van de bouw van het windpark ook graafwerkzaamheden moeten doen.
    Uit eerder bureauonderzoek blijkt dat de kans dat er niet-gesprongen explosieven liggen in dit gebied klein is. Om het toch zeker te weten, laten we een veldonderzoek doen.

    Dat veldonderzoek wordt eind deze week gedaan en bestaat uit enkele medewerkers die zich lopend over de plekken begeven waar de windmolens komen. Zij gebruiken daarvoor een soort metaaldetector op wielen om te achterhalen of er iets in de bodem zit wat nader moet worden onderzocht. Deze werkzaamheden zullen geen hinder voor de omgeving opleveren.

    Vragen en contact
    Dat is nu de stand van zaken. Mocht u vragen hebben over dit windpark of misschien windmolens in het algemeen, dan kunt u die uiteraard aan ons stellen. Als er behoefte is aan een gesprek met ons, is dat ook zeker mogelijk.

    U komt met ons in contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen naar 053-4341200. U kunt dan vragen naar projectleider Pim van Bussel of adviseur omgevingsmanagement Matthijs Oppenhuizen.

    Geschreven op dinsdag, 04 december 2018 07:30
  • Start bouw windpark mogelijk eerste helft 2019

    Op dit moment schatten wij in dat de bouw van het windpark in de eerste helft van 2019 kan beginnen. Dat begint met het aanleggen van de weg naar de windmolens toe en het storten van de funderingen van de molens. Daarna volgt het plaatsen van de windmolens zelf.

    Een belangrijk onderdeel van de voorbereidingen van de bouw is communicatie. We zullen de omgeving goed op de hoogte brengen van de werkzaamheden die nodig zijn en wanneer deze worden uitgevoerd. Als u daarvan ook op de hoogte wilt blijven, kunt u zich hier aanmelden voor onze digitale nieuwsbrief.

    Ook willen we tijdens de bouw waar mogelijk rekening houden met de omgeving. De bouw van de windmolens veroorzaakt naar alle waarschijnlijkheid enige hinder. Er moeten immers grote windmolenonderdelen het gebied in en er moet onder andere veel beton worden aangevoerd voor de funderingen. Wel proberen we de hinder te beperken en te waken over de veiligheid van bijvoorbeeld andere weggebruikers.

    Als u suggesties of aandachtspunten voor ons hebt met betrekking tot de bouw, het bouwverkeer en het transport van de windmolenonderdelen, dan horen wij dat nu alvast graag. Zo kan het zijn dat er bijvoorbeeld kwetsbare weggebruikers in het gebied zijn waar we volgens u rekening mee moeten houden. Dat kunnen onder anderen naar school fietsende kinderen zijn. Daar kunnen we dan in de voorbereidingen op de bouw rekening mee proberen te houden.
    Mocht u iets bij ons onder de aandacht willen brengen, dan vindt u onze contactgegevens onderaan deze e-mail.

    Keuze voor merk en type windmolen
    Een andere belangrijke voorbereiding die we nu treffen, is het kiezen van een merk en type windmolen. In het inpassingsplan en de vergunning zijn minimale en maximale afmetingen voor de windmolens opgenomen. Deze en andere informatie stellen wij beschikbaar aan fabrikanten van windmolens. Zij doen ons aanbiedingen en daaruit kiezen wij de in onze ogen beste windmolen. Dit proces is opgestart en zal nog enige tijd in beslag nemen. Als we een merk en type windmolen hebben gekozen, melden we u dat ook.

    Vragen en contact
    Dat is nu de stand van zaken. Mocht u vragen hebben over dit windpark of misschien windmolens in het algemeen, dan kunt u die uiteraard aan ons stellen. Als er behoefte is aan een gesprek met ons, is dat ook zeker mogelijk.

    U komt met ons in contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen naar 053-4341200. U kunt dan vragen naar projectleider Pim van Bussel of adviseur omgevingsmanagement Matthijs Oppenhuizen.

    Geschreven op dinsdag, 18 september 2018 06:25
  • Bouw van windpark en financiële participatie

    Nu door de uitspraak van de Raad van State het inpassingsplan, de omgevingsvergunning, de watervergunning en de ontheffing Wet natuurbescherming onherroepelijk zijn geworden, bereiden wij de bouw van de windmolens voor. Eerder meldden we dat we verwachten dat de bouw medio 2019 begint. Dat is op dit moment nog steeds de planning, maar concreter kunnen we deze op dit moment niet maken. We melden het uiteraard als de planning meer in detail bekend is.

    Omdat het inmiddels twee maanden geleden is sinds ons vorige bericht en omdat de zomerperiode in aantocht is, leek het ons goed om dit te melden. Zo weet u wat nu de stand van zaken is. De kans is naar onze inschatting erg klein dat er in de zomerperiode ontwikkelingen rond het windpark zijn. In het najaar zal er waarschijnlijk meer duidelijk worden over bijvoorbeeld welke werkzaamheden er nodig zijn en wanneer deze worden uitgevoerd. Daarvan houden we u vanzelfsprekend op de hoogte.

    Financiële participatie
    Wij hebben een aanbod voor financiële participatie voor de omgeving, zoals eerder gemeld. Dat bestaat uit een jaarlijks bedrag van 25.600 euro. Dit geld is beschikbaar vanaf het jaar dat de windmolens stroom opwekken. Daarvan is 15.600 euro per jaar beschikbaar voor de direct omwonenden en 10.000 euro per jaar voor de dorpen Angerlo en Loil.

    Na de uitspraak van de Raad van State zijn wij met enkele direct omwonenden in gesprek gekomen hierover. Daarin is het vooral gegaan over hoe dit geld goed kan worden beheerd en zodanig kan worden besteed dat het de omgeving ten goede komt. Het is wat ons betreft vooral de omgeving zelf die bepaald waaraan het wordt besteed. We hebben daar met deze direct omwonenden over gesproken en ook ter informatie en inspiratie reglementen van andere (gebieds)fondsen verzameld. Zo wordt geprobeerd een goede structuur te maken om het geld te beheren. Daar gaan deze bewoners nu mee aan de slag. We hebben daarover contact met ze en houden u ook van de voortgang daarvan op de hoogte.

    Dat is nu de stand van zaken. Mocht u vragen hebben over dit windpark of misschien windmolens in het algemeen, dan kunt u die uiteraard aan ons stellen. Als er behoefte is aan een gesprek met ons, is dat ook zeker mogelijk. U komt met ons in contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen naar 053-4341200. U kunt dan vragen naar projectleider Pim van Bussel of adviseur omgevingsmanagement Matthijs Oppenhuizen.

    Geschreven op donderdag, 07 juni 2018 11:46
  • Sitemap

Webdesign by Visual Impression