We hebben onlangs bepaald welk type windmolen er wordt gebouwd. Het wordt het type V117 van het merk Vestas. Deze windmolen heeft een ashoogte van 116,5 meter en een rotordiameter van 117 meter. Dat betekent dat wieken 58,5 meter lang zijn. De tiphoogte – het bovenste puntje van de wiek als deze rechtovereind staat – wordt daarmee 175 meter.
Deze windmolens wekken naar verwachting circa 9 miljoen kWh per stuk per jaar op. Het gehele windpark wekt dus naar verwachting 36 miljoen kWh per jaar op.
Ter vergelijking: in 2017 werd in de gemeente Zevenaar 222,5 miljoen kWh aan elektriciteit verbruikt. Windpark Bijvanck kan dus 16 procent van de elektriciteit die wordt verbruikt in de gemeente Zevenaar duurzaam opwekken.
In de omgevingsvergunning voor het windpark is vastgelegd dat de ashoogte minimaal 99 meter wordt en maximaal 124 meter. De rotordiameter mag minimaal 100 en maximaal 122 meter zijn. De Vestas V117 blijft dus binnen deze bandbreedte die in de vergunning is vastgelegd.
Met behulp van het programma Windplanner hebben we een visualisatie gemaakt van het windpark met daarin opgenomen de Vestas V117. Deze visualisatie toont dus exact hoe het windpark eruit komt te zien. Klik hier om deze visualisatie te bekijken.
Start bouw begin 2020
De start van de bouw van het windpark is beoogd in begin 2020. Aanvankelijk was de planning om in 2019 te beginnen met de eerste werkzaamheden, maar dat is nu aangepast. De voorbereidingen vroegen meer tijd dan we enige tijd geleden dachten.
De eerste werkzaamheden die worden verricht, is het verzorgen van de netaansluiting. Netbeheerder Liander legt een nieuwe kabel aan die ervoor zorgt dat de windmolens straks de opgewekte elektriciteit aan het elektriciteitsnetwerk kunnen leveren. Vanaf januari 2020 zal Liander zichtbaar in de omgeving van het windpark actief zijn.
Vanaf februari 2020 worden de wegen en kraanopstelplaatsen aangelegd. De wegen verbinden de openbare weg en de locaties van de windmolens met elkaar. De kraanopstelplaatsen zijn verharde vlakken naast de windmolens waar een kraan kan staan om de onderdelen omhoog te hijsen.
Hierna worden de fundamenten van de windmolens gestort. Er wordt dan veel beton aangevoerd. De huidige planning is dat in juni de wegen, kraanopstelplaatsen en fundamenten gereed zijn.
Vervolgens worden de windmolenonderdelen aangevoerd en gehesen. Dit zal in november 2020 gebeuren. In de periode tussen het afronden van de fundamenten (juni) en de start van de opbouw van de windmolens zelf zal er weinig activiteit zijn op de bouwplaats.
De planning is onder voorbehoud, omdat onder andere weersomstandigheden hier invloed op kunnen hebben. Als er grote wijzigingen in optreden, melden we dat via onze nieuwsbrief en deze website.
Routes bouwverkeer en aanvoer windmolenonderdelen
Voor de bouw van windmolens zijn veel vrachtbewegingen nodig. Met name tijdens de aanleg van de wegen, kraanopstelplaatsen en fundamenten wordt er veel zand, grond en beton aan- en afgevoerd naar de locaties van de windmolens. Dit gebeurt met vrachtwagens van reguliere afmetingen.
De aanvoer van de windmolenonderdelen gebeurt via speciaal transport. Zo is de vrachtwagencombinatie die bijvoorbeeld de wieken moet aanleveren enkele tientallen meters lang. Dit transport wordt vaak ’s avonds en ’s nachts uitgevoerd.
In de komende maanden bepalen we samen met onze leveranciers de meest optimale routes voor het bouwverkeer en de windmolenonderdelen. We informeren u daar nog dit jaar over.
Communicatie en contact tijdens de bouw
Voorafgaand aan de bouw zullen we meer informatie delen over de planning en de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Dat doen we met name via onze nieuwsbrief en deze website. Als u nu of straks tijdens de bouw vragen of opmerkingen heeft, kunt u daarover contact met ons opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of u kunt bellen met Matthijs Oppenhuizen op 06-57870755, omgevingsmanager bij Pure Energie.
De windmolens van Windpark Bijvanck krijgen een ashoogte van maximaal 124 meter en een rotordiameter van maximaal 122 meter. De tiphoogte wordt daarmee maximaal 185 meter. In verband met luchtvaartveiligheid moeten er in Nederland lampen op windmolens met een tiphoogte van 150 meter of meer. De windmolens van Windpark Bijvanck krijgen dus ook lampen.
We hebben hiervoor een zogeheten verlichtingsplan opgesteld en ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de instantie die toetst of de lampen voldoen aan de regelgeving. Recent hebben we toestemming gekregen van ILT op ons verlichtingsplan.
In dat plan staan de volgende voorwaarden opgenomen:
We hebben geprobeerd toestemming te krijgen om overdag twee windmolens te mogen voorzien van een knipperend wit licht op de gondel, maar ILT houdt eraan vast dat dit op minimaal drie windmolens het geval moet zijn.
Lichthinder voor omwonenden beperken
We zijn in overleg met windmolenfabrikanten om een uiteindelijk type windmolen te kiezen voor Windpark Bijvanck. Onderdeel van die gesprekken is dat we de fabrikanten ook uitdrukkelijk aangeven dat we het belangrijk vinden dat de lichthinder voor omwonenden wordt beperkt. Dat willen we vooral bereiken door te zorgen dat licht vanaf de gondel minder naar de grond schijnt en dus minder zichtbaar wordt vanuit woningen in de omgeving. We dragen daarvoor ook zelf mogelijke oplossingen aan bij de fabrikanten en doen er zoveel mogelijk aan om tot concrete maatregelen op dit gebied te komen. Als daarin ontwikkelingen zijn, melden we dat via onze website en nieuwsbrief.
Vragen en contact
Dat is nu de stand van zaken. Mocht u vragen hebben over dit windpark of misschien windmolens in het algemeen, dan kunt u die uiteraard aan ons stellen. Als er behoefte is aan een gesprek met ons, is dat ook zeker mogelijk.
U komt met ons in contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of door te bellen naar 053-4341200. U kunt dan vragen naar projectleider Pim van Bussel of adviseur omgevingsmanagement Matthijs Oppenhuizen.
De voorbereidingen voor de bouw van Windpark Bijvanck worden getroffen. De huidige planning is dat we medio tweede helft van 2019 kunnen beginnen met de eerste werkzaamheden op de plek van de windmolens. Als er meer duidelijkheid is over de planning, melden we dat via onze nieuwsbrief en deze website.
Aanmelden voor onze nieuwsbrief kan hier.
Financiële participatie
Een belangrijk onderdeel van het plan voor het windpark is de mogelijkheid voor financiële participatie. Dat wordt ingevuld door een omgevingsfonds te vormen. Inmiddels zijn we daarover in gesprek met een aantal omwonenden. We informeren u hierbij graag over de stand van zaken.
Omgevingsfonds
Per jaar stellen we 25.600 euro uit de opbrengst van de windmolens beschikbaar aan de omgeving. Hiervan is 5000 euro bedoeld voor de kern Loil, 5000 euro voor de kern Angerlo en 15.600 euro voor de omwonenden binnen 1200 meter van het windpark. Het is voornamelijk aan de omgeving om te bepalen hoe dit zogeheten omgevingsfonds wordt besteed.
Er wordt nu door omwonenden gewerkt aan de oprichting van een stichting die het omgevingsfonds beheert. Wij ondersteunen hierbij waar mogelijk en gewenst, en zullen in samenspraak met de omwonenden hierover communiceren.
Vragen en contact
Dat is nu de stand van zaken. Mocht u vragen hebben over dit windpark of misschien windmolens in het algemeen, dan kunt u die uiteraard aan ons stellen. Als er behoefte is aan een gesprek met ons, is dat ook zeker mogelijk.
U komt met ons in contact via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of door te bellen naar 053-4341200. U kunt dan vragen naar projectleider Pim van Bussel of adviseur omgevingsmanagement Matthijs Oppenhuizen.
Webdesign by Visual Impression