Rode lampen uit een stap dichterbij

24 februari 2023

We werken eraan dat de rode lampen op de windmolens 's avonds en 's nachts alleen branden als er een vliegtuig in de buurt is. Hiervoor is de noodzakelijke apparatuur geïnstalleerd. De volgende stap is dat we het systeem testen.

Rode lampen uit een stap dichterbij
In de nieuwsbrief van 25 januari 2022 meldden we dat we onderzoeken of de rode lampen die ’s avonds en ’s nachts op de windmolens branden uit kunnen. De lampen gaan dan alleen aan als er een vliegtuig in de buurt is. Inmiddels hebben we hiervoor een volgende stap gezet: de noodzakelijke apparatuur die vliegtuigen detecteert en de lampen aanstuurt, is geïnstalleerd in de windmolens.

Test voorbereiden
Zoals ook gemeld in de nieuwsbrief van 25 januari moet het systeem worden getest voordat het definitief wordt goedgekeurd en mag worden toegepast. Dat betekent dat er in de buurt van het windpark moet worden gevlogen om te kijken of de lampen dan aangaan. Deze test wordt inmiddels voorbereid. Overigens moet er zowel met een sportvliegtuig als een drone worden gevlogen, om zeker te weten dat het systeem goed werkt. We weten nog niet exact wanneer de test wordt uitgevoerd. Na het uitvoeren van de test moet er nog formeel goedkeuring komen van de luchtvaartautoriteit.

Witte lampen blijven wel branden
Als het systeem actief is, werkt dit alleen voor de rode lampen ’s avonds en ‘s nachts. Overdag branden er witte lampen bovenop de windmolens. Ook als dit systeem wordt goedgekeurd, moeten deze witte knipperende lampen wel blijven branden. Deze witte lampen branden vanaf een kwartier vóór de ochtendschemer tot een kwartier ná de avondschemer. Maar in de avond en nacht staan, als alles de komende tijd volgens plan verloopt, dan de rode lampen standaard uit.